Η ιστορία

Η ιστορία

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ

Ογδόντα χιλιάδες χρόνια πριν, το νησί της Σαντορίνης γεννιέται όταν η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου δημιούργησε την Στρογγυλή. Το νησί κατοικείται για πρώτη φορά πριν το 2000 π.Χ. και θεωρείται προπύργιο του Μινωικού πολιτισμού. Το 1450 π.Χ. η δεύτερη ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε ολόκληρο το παλιό νησί. Ο πολιτισμός του καταποντίζεται και το παλιρροϊκό κύμα, φτάνοντας έως και την Κρήτη, παρασύρει στα βάθη του Αιγαίου κάθε δείγμα του Μινωικού πολιτισμού. Κατά τη μυθολογία, ο γιος του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης, Τρίτων δημιούργησε το νησί, το οποίο ονομάστηκε Καλλίστη χάριν της ομορφιάς του. Η ονομασία Θήρα οφείλεται στον Θηβαίο Ήρωα Θήρα, υπό τις διαταγές του οποίου οι Δωριείς φτάνουν στο νησί τον 9ο αιώνα. Το 304 μ.Χ. η Αγία Ειρήνη της Θεσσαλονίκης εξορίζεται στο νησί και από τότε ονομάζεται "νησί της Αγίας Ειρήνης" ή "Σάντα Ειρήνη", εξ’ ου και το "Σαντορίνη", ενώ το όνομα Στρογγυλή προήλθε από το ιδιόμορφο σχήμα του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

Τα ευρήματα από τη Μινωική Πόλη στο Ακρωτήρι

Τα ευρήματα της Αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό

Το μουσείο προϊστορικής Θήρας στα Φηρά

Το Αρχαιολογικό & Λαογραφικό Μουσείο στα Φηρά

Το Ναυτικό Μουσείο στην Οία

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στον Πύργο

Ολοήμερη κρουαζιέρα στο Ηφαίστειο, στην Παλαιά και Νέα Καμένη και στην Νήσο Θηρασιά

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ –ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Μεγαλοχώρι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού που έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα ενώ είναι ένα από τα λίγα που χαρακτηρίζονται, και τυπικά, ως παραδοσιακά.

Ως προς την ονομασία του χωριού, οι απόψεις, διίστανται! Κάποιοι λένε ότι πήρε το όνομά του εξ αιτίας των μεγάλων γεωργικών εκτάσεων που είχαν οι κάτοικοι του χωριού, άλλοι πάλι με σθένος υποστηρίζουν ότι το χωριό πήρε το όνομά του εξ αιτίας των μεγάλων προσωπικοτήτων που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψή σας στο χωριό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εάν θέλετε να δείτε και να ζήσετε την Σαντορίνη όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν ανακαινιστεί, το Μεγαλοχώρι κατορθώνει να διατηρεί την παραδοσιακή του εικόνα σε συνδυασμό με την διατήρηση των παραδόσεων που ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοί του.

Στο χωριό αξίζει να φωτογραφήσετε τα καμπαναριά των εκκλησιών, δύο από τα οποία βρίσκονται επάνω από τον κεντρικό του δρόμο. Πρόκειται για τα καμπαναριά των εκκλησιών της «Παναγίας των Εισοδίων» που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού με 365 μικρογραφίες αγίων, και της εκκλησίας των «Αγίων Αναργύρων» που είναι και οι «Άγιοι» – πολιούχοι του χωριού και θα την βρείτε λίγα μέτρα πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο.

Οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις και να παράγουν καλό κρασί, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε σε κάναβες στον οικισμό αλλά και στα οινοποιεία καθώς και το διάσημο και πλέον «πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης» ντοματάκι, το οποίο επεξεργάζονται και συσκευάζουν ως λιαστό, πελτέ, ή γλυκό.

Το Μεγαλοχώρι έχει κι αυτό τις δικές του πολλές και πολύ όμορφες παραλίες στις οποίες η πρόσβαση είναι δυνατή, είτε με τα πόδια, είτε με πλωτά μέσα. Πρόκειται για τις παραλίες της «Παναγίας της Πλάκας» και του «Χριστού τ’Αθέρμι» στις οποίες οδηγεί ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Στο Μεγαλοχώρι ανήκουν επίσης οι παραλίες «Βλυχάδα», «Καταβατή» και «Μαρμάρι» στις οποίες μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας. Στο Μεγαλοχώρι μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία, για να δοκιμάσετε τα κρασιά τους καθώς και για να ξεναγηθείτε στους χώρους τους.

Το Μεγαλοχώρι φημίζεται επίσης για τα πολλά κεραμοποιεία που βρίσκονται επάνω στον κεντρικό του δρόμο.

Από το Μεγαλοχώρι μπορείτε να βρείτε και να περπατήσετε πολλά μονοπάτια που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αγροτών και οδηγούν στο Εμπορείο, στην παραλία της Βλυχάδας, στην παραλία της «Αγίας Άννας» ή ακόμη και στον Πύργο.